9. Sagena Security Day – kako se obraniti od ransomware i cryptolocker opasnosti

Fotografija članka: 9. Sagena Security Day – kako se obraniti od ransomware i cryptolocker opasnosti

Deveta po redu Sagena Security Day konferencija održana je u zagrebačkom hotelu Aristos pred oko 150 sudionika, a teme kojima se bavila su izuzetno zanimljive – Intel Security i McAfee transformacija, kao i obrana od ucjenjivačkih ransomwarea i drugih sigurnosnih opasnosti.

Oglas

Nakon uvodne najave koju je odradio direktor prodaje Sagene Tomislav Štefe, prvo predavanje je održao Arpad Tooth (Teritory manager Adriatic region, Intel Security). Na početku je detaljno govorio o Intel Security i McAfee odnosu, o planovima i viziji. Naime, McAfee je nova/stara kompanija – ima novu viziju i vlasnike, ali poznato ime. Ovom zanimljivom poslovnom potezu tome ćemo se detaljnije posvetiti narednih dana.

Arpad Tooth je naglasio kako je naš digitalni svijet postao vrlo kompleksan i kako vrlo brzo raste. korisnici su se disperzirali, povećao se broj platformi, proširili smo se u cloud, a i “bring your own device” je postala paradigma koja živi u punoj snazi. I sami podatkovni centri su se promijenili i to u prvom redu u širenju u cloud. Sve to dovodi i do ključnog pitanja, a to je sigurnost. Nije teško zaključiti kako je vjerojatnost prijetnji veća – brojke govore kako se svake minute pojavi 387 novih prijetnji, odnosno svake sekunde njih šest.

Zanimljivu informaciju koju je spomenuo Toth je kako mnogi još uvijek žive u “sigurnosnoj zabludi” jer iza sve jačih i brojnijih sigurnosnih prijetnji stoje odlično organizirana industrija za cyber-terorizam koja bogato plaća svoje “darkweb regrute”, a koji ciljano napadaju pojedine kompanije i druge ciljeve. Ono što sigurnosne kuće sada također rade je kako natjerati cyber napadače u trošenju sve veće količine novca za realizaciju svojih napada.

U tome može pomoći Intel Security, odnosno integrirane platforme, a koje pružaju do 78% bržu i bolju zaštitu. Zgodan je i podatak koji kaže kako u čak 62% tvrtki nedostaje certificiranih sigurnosnih stručnjaka, a do 2020. godine će ih nedostajati čak 2 milijuna, iako im je prosječna plaća oko 150.000$.

Evo još nekih zgodnih brojki:
– 557.000 malware napada dogodi se u 1 danu
– 46 dana je potrebno u prosjeku od cyber napada do povratka u stanje sigurnosti
– 79% kompanija trebaju tjedne, mjesece i godine kako bi otkrili da su pod cyber napadom
– 217$ je prosječni trošak za sanaciju korisničkih podataka
– postoji više od 150 top IT sigurnosnih tvrtki, inače ih je nekoliko tisuća

Drugo predavanje održao je Thomas Maxeiner (Enterprise, Techology Specialists, Intel Security EMEA director) koji je spomenuo kako današnja zaštita više nije dovoljna, što je slikovito objasnio kako se često ponašamo kao “krdo ovaca”, odnosno (ne)djelujemo očekivano. Kako je rekao, danas moramo biti brži od caber napadača, otkrivati napade puno prije i reagirati brže, te biti efikasniji.

Objasnio je kako u tome svemu može pomoći McAfee Endpoint Security 10.X i njegovoj modularnoj arhitekturi koja zahvaljujući svojim integriranim procesima može zaštititi korisnike i manje od minute, dok za to u klasičnom načinu zaštite trebate 24 sata.

Na kraju konferencije vidjeli smo i jednu studiju slučaja koju je predstavio Martin Ohl (EBC Sales Engineer, Intel Security), a koji je na primjerima pokazao kako integrirana rješenja mogu pomoći u zaštiti, detekciji i korekciji različitih sigurnosnih prijetnji poput malwarea, ransomwarea, cryptlockera i drugih ciljanih napada.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.