8K ekrani bi mogli biti stvarnost i prije 2020. godine?

Fotografija članka: 8K ekrani bi mogli biti stvarnost i prije 2020. godine?

Tehnologija grabi velikim koracima. Prošli smo vikend započeli priču o novoj tehnologiji koja uskoro dolazi, 8K ekranima. Čini se kako bi se oni mogli pojaviti i prije nego što se najavljuje.

Oglas

Spomenuli smo prije kako se 8K ekrani već testiraju na jednom neimenovanom tabletu isto tako neimenovane rezolucije, a izvori bliski ovoj tehnologiji govore kako bi ona mogla biti realnost za manje od 5 godina. Drugim riječima, priča oko 8K ekrana bi se mogla realizirati i prije 2020. godine.

Možda je malo teško govoriti o ovoj novoj tehnologiji kada postoji tek nekoliko tableta s 4K rezolucijom, kao što je , no ništa čudno. Ovo nas podsjeća i na 5G tehnologiju kod mobilnih mreža – dok se 4G (LTE) tek počeo uvoditi, već se uvelike šuškalo o 5G mrežama. To valjda tako mora biti.

Stručnjak za visoku tehnologiju Yoshihiro Fujita tvrdi kako je 8K rezolucija puno značajniji korak od 4K, jer definira smjer u razvoju rezolucija ekrana koji će nedvojbeno krenuti na 16K, 32K i tako dalje. No i sam Fujita je postavio pitanje – što će nam to. Naime, ljudsko oko jednostavno ne može prepoznati tu gustoću zapisa. Čak ne možemo vidjeti niti Quad HD (QHD) ili 4K rezolucije. No, svejedno se proizvode.

Postavlja se pitanje – zašto? Odgovor je jednostavan – novac, zarada. Možemo čak reći i kako je to demonstracija moći pojedinih kompanija koje nam dokazuju kako one to mogu… iako to ne vidimo. Čak što i više, pametnom marketinškom kampanjom će većini vas koji ovo čitate i uvaliti takve uređaje… iako to ne vidite. No, u želi da se pokažu pred drugima kako si to oni mogu priuštiti, mnogi će ih i kupovati.

Jedan od lidera na tom području je kompanija Japan Display Inc (JDI), a koja je nastala zajedničkim snagama japanskih kompanija Sony, Toshiba i Hitachi. Kao što smo već spomenuli, prošli su vikend predstavili novi veličine  17,3 inča. Još jedna ugledna japanska kompanija, Sharp, već je najavila svoj 13,3 inčni OLED ekran koji će imati istu 8K rezoluciju.

Pitanje je – tko će to koristiti, odnosno tko to može vidjeti? Kažu kako bi se ovakvi ekrani mogli odlično iskoristiti na ekranima na prijenosna računala, u prvom redu za gaming. Ipak, stručnjaci tvrde kako ljudsko oko osim što ne može više prepoznati QHD rezoluciju, ne vidi niti više od 120 sličica u sekundi (fps).

A ovo je priča o ekranima, rezolucijama i brzinama koje to nadilaze. Opet se pitamo – kome to treba? Možda u medicini? Ali tehnologija grabi dalje i dalje…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.