7. Oracle Day 2013 konferencija predstavila pozitivna rješenja za poslovanje ulaskom u EU

Fotografija članka: 7. Oracle Day 2013 konferencija predstavila pozitivna rješenja za poslovanje ulaskom u EU

U kakvim vremenima živimo i kakva nam vremena dolaze, itekako će nam trebati pametna rješenja kojima možemo konkurirati u EU, ali i povećati zaposlenost. Oracle ima rješenje.

Oglas

Po sedmi put održava se Oracleova korisnička konferencija koja je u zagrebačkom Hypo centru ovoga puta okupila oko 500 sudionika, mahom vodećih IT stručnjaka iz Hrvatske ali i inozemstva, koji su došli razmijeniti iskustva i doznati sve o novim rješenjima vodećeg svjetskog proizvođača poslovnog softvera.

U okviru konferencija održana je i posebna konferencija za odabrane novinare, na kojoj smo mogli postavljati i pitanja vezana uz Oracleovu poslovnu strategiju, a na koja je odgovarao Jean-Claude Michaca, potpredsjednik Oraclea za inženjerske sustave. Na samoj konferenciji bilo je riječi i o društvenim mrežama, pa smo gospodinu Michaci postavili pitanje koje je njegovo viđenje društvenih mreža (Facebook, Twitter,…) i koliko one mogu pomoći ili odmoći u ozbiljnom poslovanju i boljem razumijevanju kupaca. Odgovorio je jednostavno kako su društvene mreže dvosjekli mač, ovisno kako se prema njima postavimo. Ako ih pravilno iskoristimo, mogu pomoći u poslovnom procesu koji možda postaje kompleksniji jer se radi o novom komunikacijskom kanalu, ali se zato prije mogu plasirati neke informacije i potrošiti manje sredstava u informiranju kupaca ili klijenata. Isto tako, i sami kupci i klijenti mogu izraziti svoje mišljenje o proizvodu i usluzi, što može biti korisna smjernica daljenjg razvoja, kaže Michaca.

Pitali smo ga i što misli kako će proći ulazak Hrvatske u EU u poslovnom dijelu – odgovorio je kako se moramo prilagoditi novim poslovnim procesima, prihvatiti poslovne EU norme i jednostavno shvatiti kako će sve biti transparentno, iako to i nije najpopularniji izraz u Hrvatskoj, pogotovo u državnim institucijama koje će se također morati mijenjati. Spomenuo je kako Oracle u tome svemu može puno pomoći, kako već rade s deset najvećih tvrtki u Hrvatskoj, kao i s brojnim državnim tijelima.

Oracle Day 2013 konferencija je ponudila i niz praktičnih primjera primjene Oracleovog koncepta jednostavnosti IT-a, od rješenja koja će olakšati izazove skorog pristupanja EU, do međunarodno uspješnih proizvoda hrvatskih informatičara temeljenih na Oracleovoj platformi.

Goste je pozdravio glavni direktor Oraclea Hrvatska Marin Tadić i objasnio zašto je Oracle u sadašnjoj gospodarskoj situaciji pokrenuo nove trendove na hrvatskom IT tržištu, spojem softverskih rješenja i inženjerskih sustava.

„Trenutna ekonomska situacija i zbivanja na hrvatskom tržištu dodatno su našim korisnicima nametnuli zahtjev za smanjivanjem kompleksnosti i troškova, uz povećanje učinkovitosti. Najbolje rezultate postigli su oni koji su se okrenuli inovativnosti, a šteta je što takvih tvrtki nema još više“, rekao je Tadić.

Jean-Claude Michaca, potpredsjednik Oraclea za inženjerske sustave govorio je o utjecaju računarstva u oblaku, mobilnog poslovanja i big data (analize velikog broja podataka) na suvremeno poslovanje. Opisao je mogućnosti ciljanog pristupa tržištu koje omogućava integrirana analiza svih podataka i naglasio važnost društvenih medija u odnosima s kupcima. Istaknuo je vezu između pojednostavljenog IT-a i inovativnosti.

“Tempo promjena danas omogućava kompanijama da svoje pozicije održe do devet godina ako nisu u stanju bitno inovirati svoje poslovanje, što je gotovo sedam puta kraće razdoblje nego u prošlom stoljeću. Glavna zapreka inovativnosti je složenost, zato Oracle ulaže pet milijardi dolara godišnje na razvoj rješenja za pojednostavljivanje IT-a, kako bi korisnike oslobodio naslijeđenih rješenja, što im ostavlja prostor da se usmjere na inoviranje poslovanja”, istaknuo je Michaca.

Nebojša Kirigin, pomoćnik ministra unutarnjih poslova predstavio je projekt NBMIS (National Border Management Information System) ili Pametne granice, koji se provodi u sklopu uvođenja Šengenske granice.  Mirko Talajić iz Zagrebačke banke izložio je praktični primjer evolucije poslovnog sustava izvješćivanja u realnom vremenu temeljenog na Oracle tehnologijama i inženjerskim sustavima.

Neos i IN2 predstavili su projekte koje su izveli u Turskoj odnosno Srbiji, a sudionici su doznali i sve o koristima od analize podataka koje već prikupljaju za pripremu učinkovitih kampanja osvajanja tržišta. Govorilo se i o mogućnostima Oracleovih rješenja za računalstvo u oblaku, poput prilika koje hrvatskim tvrtkama u potrazi za najkvalitetnijim kadrovima nudi Oracle Taleo, usluga organizacije ljudskih potencijala temeljena na oblaku.

Oracle konferenciju su kao pokrovitelji podržali Intel te Combis, IN2, Multicom, Neos, Siemens i Omnilogic.

Više informacija o konferenciji doznajte na stranici .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.