660.000€ donacije EU za potporu globalnom istraživačkom projektu o slobodnom softveru i softveru otv

Racunalo.com foto

FLOSSWorld promovira međunarodnu suradnju između Europske unije i trećih zemalja, provodeći po prvi puta na globalnoj razini – u Argentini, Brazilu, Bugarskoj, Kini, Hrvatskoj, Indiji, Maleziji i Južnoj Africi – istraživanje i zagovaranje javne politike o razvoju i primjeni Free/Libre/Open Source Softwarea – slobodnog softvera/softvera otvorena koda – u javnoj upravi, poslovnom sektoru te obrzovanju i znanosti.
Na čelu s Mastriškim ekonomskom istraživačkom institutom za inovacije i tehnologiju (Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology – MERIT) Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj, projekt okuplja najznačajnije europske istraživačke institute i vodeće javne istraživačke institute u ciljnim zemljama. Očekuje se da će FLOSSWorld nastaviti dosadašnji istraživački rad partnera iz EU – MERIT-a, Oxford Internet Institutea, Universidad Rey Juan Carlos Madrid i FUNDECYT/Regionalne vlade španjolske pokrajine Extremadura – i proširiti iskustva tog istraživačkog rada izvan granica EU, uklapajući ga u globalnu iviskoprofiliranu straživačku mrežu.
Uz Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu – CARNet i nevladinu organizaciju Multimedijalni institut u članove konzorcija projekta FLOSSWrold koji će dobiti potporu EU ubrajaju se USUARIA – najveća organizacija poslovnih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija te Fundacion Via Libre – neprofitna organizacija povezana sa zejdnicom razvijatelja u Argentini; Nacionalni institut za informacijsku tehnologiju Ureda Predsjednika i Sveučilište Campinas u Brazilu; Interent Society u Bugarskoj; Kineska obrazovna i istraživačka mreža pod Ministarstvom obrazovanja i China Standard Software Co. – vodeći ponuđač slobodnog softvera/softvera otvorena koda u Kini; Centar za razvoj naprednog računarstva – pod Ministarstvom za informacijske tehnologije u Indiji; MIjos Bhd – u vlasništvu vlade Malezije i autor preijdloga Nacionalne politike primjene softvera otvorena koda; Vijeće za znanstveno i industrijsko istraživanje – najveća organizacija za istraživanje i razvoj u Africi i sjedište Centra za softver otvorena koda Meraka Instituta te Sveučilište Western Cape u Južnoj Africi.
Prateće institucije su Nacionalni savez softverskih i servisnih tvrtki koji predstavlja indijsku IT idustriju; Institut za istraživanja o ekonomskoj politici Sveučilišta Stanford u SAD-u; Mitsubishi Research Institute Inc. u Japanu, Institut otvoreno društvo i UNCTAD – Konferencija Ujedinjenih Naroda o trgovini i razvoju.
Podaci o projektu dostupni su na .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.