54% piratskog softvera u Hrvatskoj u 2007

Fotografija članka: 54% piratskog softvera u Hrvatskoj u 2007

54% piratskog softvera u Hrvatskoj u 2007

O tome je u prilično zanimljivoj i aktivnoj raspravi bilo riječi na još jednom redovitom Doručak@Microsoft druženju druženju ICT novinara i Microsoftovih stručnjaka. O tome su govorili Bojan Stipić, voditelj zaštite intelektualnog vlasništva, i Neven Šokec, direktor OEM prodaje u tvrtki Microsoft Hrvatska.

Priča oko licenciranja softvera, korištenja originalnih programskih alata i slične sitnice. Prema predstavljenim statističkim podacima koje su zajednički izradili BSA i IDC, stopa piratskog softvera u Hrvatskoj u 2007. godini zaustavila se na 54%, što i nije tako loše u odnosu na zemlje u regiji. Od nas su "bolji" Mađarska (42%) i Slovenija (48%), a iza nas su BiH i Makedonija (68%), Srbija (76%), Albanija (78%) i Crna Gora (83%).

54% piratskog softvera u Hrvatskoj u 2007

Stipić je napomenuo kako prilikom otkrivanja piratskog softvera u pojedinim firmama preferiraju edukaciju umjesto kažnjavanja firmi, jer u konačnici ima bolji efekt za obje strane. Potegnuto je i pitanje o budućnosti licenciranja softvera, kako Microsoftovog tako i od drugih kompanija, koji će se, uvjereni smo, mijenjati jer je postojeći prilično složen. Isto tako smo uvjereni kada bi bilo manje piratskog softvera i sama cijena softvera bi bila niža. No, stvari treba rješavati korak po korak. Gore navedena statistika ipak potvrđuje tezu da se broj korisnika piratskog softvera u Hrvatskoj smanjuje, i to je trend na kojem će i dalje raditi u Microsoftu. I u to smo uvjereni.

54% piratskog softvera u Hrvatskoj u 2007

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.