50 najvećih društava u ICT sektoru za 2016. godinu – tehnološki lideri se mijenjaju

Fotografija članka: 50 najvećih društava u ICT sektoru za 2016. godinu – tehnološki lideri se mijenjaju

U prvih 50 društava probilo se 11 društava, uključujući Amadeus, Computer Associates, Netapp i Salesforce.com, dok pouzdani inovatori kao što su Google, Apple i Samsung ostvaruju lošiji plasman zbog sporijeg rasta i sazrijevanja tehnologija.

Oglas

Granice u tehnološkom sektoru sve su nejasnije. Danas više nije toliko jednostavno razlikovati hardver, softver, usluge i telekomunikacije jer se društva razvijaju na svim tim područjima kako bi proširila svoja tržišta i bazu klijenata. U svom godišnjem globalnom istraživanju 50 najvećih društava u ICT sektoru “Global ICT 50” (http://www.strategy-business.com/article/The-New-Game-of-Global-Tech ), PwC-ovo društvo za strateški konzalting Strategy& ističe da se najuspješnija društva definiraju prema jedinstvenoj strateškoj vrijednosti koju donose svojim klijentima.

Gledajući rezultate ovogodišnjeg globalnog istraživanja na popisu 50 najvećih društava u ICT sektoru možemo vidjeti već etablirane lidere kao što su SAP i Microsoft, no i neke novopridošlice kao što su Salesforce.com i Netapp. No, ocjenjivanje financijskih rezultata samo je dio priče. Osim što se utvrđuju akteri koji mijenjaju i preoblikuju ICT sektor, ovogodišnje istraživanje razmatra i način na koji društva definiraju svoju stratešku vrijednost.

ICT sektor prolazi kroz proces preobrazbe. Digitalizacija. Mobilnost. Internet stvari. Veliki podaci: te i druge nove tehnologije preoblikuju način na koji društva pristupaju tržištu.
– dr. Florian Gröne, koautor ovogodišnjeg istraživanja društva Strategy& i pricipal PwC-a u SAD-u
Ako ste lider tehnološke kompanije, jedna od najvrjednijih strateških aktivnosti koju možete poduzeti jest usredotočiti se na svoju ponudu vrijednosti. Vodeća ICT društva razlikuju se upravo po onim aktivnostima koje mogu pružiti samo ona, nitko drugi.
– dr. Germar Schröder, autor i intelektualni predvodnik za telekomunikacijski sektor u društvu Strategy&, partner u PwC-u Njemačka

Prepoznavanje aktera koji mijenjaju i preoblikuju ICT sektor

Godišnje globalno istraživanje društva Strategy& o 5o najvećih društava u ICT sektoru zapravo je analiza strateškog potencijala tehnoloških listanih društava na temelju njihovih financijskih rezultata, snage portfelja, geografskog otiska te inovacija i brendiranja.

Iako je prvih 5 prošlogodišnjih društava zadržalo svoja mjesta (IBM, Microsoft, SAP, Oracle i Cisco), na ostatku ljestvice 50 najvećih društava u ICT sektoru došlo je do značajnih promjena. Ključne promjene uključuju sljedeće:
•    Apple (8. mjesto) i Alphabet/Google (10. mjesto) pali su iako su ostali među 10 najvećih, a Samsung je pao s prošlogodišnjeg 7. na 11. mjesto. Sva tri društva bore se sa sporijim rastom jer su njihovi proizvodi sazreli u proteklih nekoliko godina.
•    Intel je skočio za dvanaest mjesta s 24. na 12. jer je njegov portfelj proizvoda evoluirao od čistog hardvera na integriraniju mješavinu proizvoda.
•    11 društava prvi se put probilo u prvih 50 najvećih društava u ICT sektoru , a njih 6 čak u prvih 30: Salesforce.com (19. mjesto), Computer Associates (20. mjesto), Amadeus (23. mjesto), Adobe Systems (24. mjesto), Alibaba (26. mjesto) i Nokia (30. mjesto).
•    Fizička i geografska ograničenja i dalje su izazov pružateljima telekomunikacijskih i lokalnih IT usluga; nijedan se nije ove godine probio u prvih 15 najvećih društava.
•    EMC, koji je rangiran prije nego što ga je Dell kupio početkom 2016. godine, ušao je u prvih 10 najvećih društava jer je proširio svoj portfelj proizvoda.

Profiliranje ICT lidera po ponudi strateške vrijednosti

Budući da tehnološka društva više ne konkuriraju u jasno određenim podsektorima, u ovogodišnjem globalnom istraživanju 50 najvećih društava u ICT sektoru razmatralo se ono što čini vodeća ICT društva uspješnima na temelju njihovih ponuda vrijednosti – tj. jesu li predvodnici kategorije, konsolidatori, inovatori, „kreatori prilagodbi“ ili društva motivirana vrijednošću. Svako se društvo razvrstalo u dvije kategorije kako bi se istaknula dva glavna načina na koji nude vrijednost svojim klijentima. Ovogodišnjih 50 najvećih društava u ICT sektoru odražavaju svaku od tih kategorija te pokazuju da postoji mnogo načina na koje se može doći do samog vrha.

U nastavku su navedeni glavni zaključci do kojih se došlo procjenom usklađenosti ponude vrijednosti svih 50 najvećih društava u ICT sektoru:
•    17 društava predvodnici su određene kategorije proizvoda, tj. društva čija se pozicija na tržištu temelji na uskoj kategoriji proizvoda ili usluga.
•    18 društava jesu konsolidatori, tj. ostvaruju rast agresivnim spajanjima i pripajanjima kako bi klijentima pružili širu ponudu proizvoda i usluga.
•    24 društva jesu inovatori, tj. svoju poziciju izgrađuju neprestano ulažući u razvoj i istraživanje kako bi mogli ponuditi nove i inovativne proizvode i usluge.
•    23 društava su „kreatori prilagodbi“ tj. društva koja svoje proizvode i usluge prilagođavaju potrebama klijenata na temelju analiza i tržišnih informacija.
•    18 društava je motivirano vrijednošću usluga (engl. „value players“), tj. društva koja se bore za poslovne korisnike snižavanjem troškova konkurentskih usluga, često se oslanjajući na jeftinu inozemnu radnu snagu i vrlo standardizirane procese i modele isporuke.

Globalno istraživanje 50 najvećih društava u ICT sektoru

Strategy& svake godine pripremi globalno istraživanje o 50 najvećih listanih društava na svijetu u ICT sektoru koji se utvrđuju na temelju četiri mjerila: financijskih rezultata, snage portfelja, geografske prisutnosti  te inovacija i brendiranja. Kombinacijom tih kriterija utvrđuje se mjera u kojoj navedena društva utječu na poduzetničko tržište proizvoda i usluga povezanih s digitalizacijom. Za detaljne informacije o metodologiji i postupku ponderiranja koji se koriste u utvrđivanju 50 najvećih društava u ICT sektoru posjetite .

Glavni zaključci ovogodišnjeg istraživanja, u kojem se ocjenjuje metrika za financijsku godinu 2015., mogu se pronaći u izdanju nagrađivanog časopisa „Strategy+Business” iz mjeseca studenog koje izdaje društvo Strategy& ili na online na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.