5 točaka na koje će se fokusirati Intel u bliskoj budućnosti

Fotografija članka: 5 točaka na koje će se fokusirati Intel u bliskoj budućnosti

Na nedavno održanom sajmu Computex 2016 vodeći svjetski proizvođač procesora za računala najavio je pet najvažnijih informacija po kojima će se širiti granice računalstva i kako ćemo se mijenjati u skladu s razvojem tehnologije.

Oglas

Milijarde pametnih i povezanih uređaja, nove usluge koje se oslanjaju na velike količine podataka i aplikacije u oblaku koje pokreće internet stvari u naše će živote uvesti nove i uzbudljive značajke te otvoriti put novom valu računalstva. Kojih je to pet najvažnijih podataka o Intelu sa sajma Computex 2016 možete pronaći u nastavku.

Intelova je evolucija u tijeku

Prošlog je mjeseca Intelov generalni direktor Brian Krzanich govorio o tome kako se Intel iz tvrtke koja proizvodi osobna računala razvija u tvrtku koja pokreće oblak i milijarde pametnih, povezanih računalnih uređaja. Na sajmu Computex izvršna potpredsjednica i generalna direktorica Intelova odjela Data Center Group Diane Bryant te korporacijski potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Client Computing Group Navin Shenoy zajedno će za govornicom opisati nove tehnologije, proizvode i suradnje kojima će se ubrzati razvoj tog pozitivnog kruga rasta.

Vizualnim oblakom i strojnim učenjem iskorištavaju se ljudski potencijali

Uskoro će na videosadržaje otpadati osamdeset posto cjelokupnog internetskog prometa, pa je brza i učinkovita isporuka vizualnog sadržaja putem oblaka glavni prioritet za davatelje usluga.

Da bi omogućio ekonomično ubrzanje videosadržaja i sigurnu daljinsku isporuku grafički obogaćenih aplikacija, Intel je predstavio liniju procesora Intel® Xeon® E3-1500 v5. Ta je linija spoj performansi procesora Intel® Xeon® i grafičke snage procesora Intel® Iris Pro P580, Intelova najnaprednijeg grafičkog procesora, a davateljima usluga omogućuje dodavanje većeg broja videostrujanja na jedan poslužitelj ili uređaj kako bi se dobio što manji podatkovni centar i smanjila potrošnja energije.

Kao primjer, Intel je prikazao jedan džez koncert koji se na Computex uživo prenosio u virtualnoj stvarnosti s prikazom od 360 stupnjeva iz legendarnog Blue Note Jazz Cluba u New Yorku pomoću hardverski potpomognute isporuke 4K videozapisa na poslužiteljima Intel Xeon E3v5.

Svaka nova ponuda podrazumijeva iznimno veliku količinu podataka. Revolucijom strojnog učenja uvidi se šire na sve oblike računalstva. Od autonomne vožnje do multimedijskih sadržaja i zdravstva, tehnologija oslobađa ljudske potencijale pomoću intenzivne računalne snage primijenjene na izrazito velike skupove podataka.

Da bi omogućio iskorištavanje te prilike, Intel je predstavio potpun portfelj za radna opterećenja za strojno učenje i pokazao kako će nadolazeća linija Intel Xeon Phi ponuditi dobre performanse po vatu po dolaru za klijente kojima je potrebna podrška za hijerarhijsko učenje. Intel je počeo isporučivati i pilot-sustave s procesorom Intel Xeon E5-2600v4 s integriranim FPGA sklopom za primjene u strojnom učenju.

Daljnje pomicanje granica inovacije u sektoru osobnih računala

Intel ima dugogodišnje, dobro poznato iskustvo u trajnom pomicanju granica računalstva. Računalna industrija ulazi u potpuno novo doba koje definiraju imerzivna okruženja, napredne igre i stvaranje sadržaja, a Intel je odlučan poticati pravilan ritam inovacija u sektoru osobnih računala, bez obzira na to je li riječ o uređajima “2 u 1”, igrama ili osnovnim modelima računala.

Intel je predstavio procesor Intel® Core™ i7 Extreme Edition, svoj dosad najjači procesor za stolna računala. Nova linija procesora Intel Core i7 Extreme Edition namijenjena je današnjim “megazadaćnim” igračima i stvarateljima sadržaja. Odlikuje se Intelovim prvim desetojezgrenim stolnim procesorom s podrškom za maksimalno dvadeset niti i istodobnu obradu brojnih računalno intenzivnih radnih opterećenja, platformskom skalabilnošću s četrdeset PCIe traka koje omogućuju proširivanje sustava grafičkim karticama i SSD diskovima te novim razinama performansi s novom tehnologijom Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 i podrškom za četverokanalnu memoriju, koja postavlja nove standarde u mogućnostima osobnih računala. Procesori su ujedno u potpunosti otključani za finu prilagodbu performansi, a cijeloga će tjedna biti izloženi kako bi ih entuzijasti na Computexu mogli natjerati do krajnjih granica u okviru godišnjeg natjecanja HWBOT Overclock World Tour.

Intel je govorio i o inovacijama koje ove godine očekuju osobna računala te prvi put demonstrirao procesore Gen Intel Core sedme generacije (kodnog naziva Kaby Lake) i istaknuo neka od poboljšanja u performansama, trajanju baterije i multimedijskim mogućnostima koja će se u drugoj polovici 2016. pojaviti na premium uređajima. Riječ je o još jednom primjeru temeljne važnosti osobnih računala u Intelovoj strategiji te odlučnosti glede nastavljanja godišnjeg ritma novih proizvoda i stvaranja osnovne snage kojom se potiče inovativnost u čitavom portfelju proizvoda. Osim primjene u širokoj lepezi osobnih računala, od ultratankih uređaja “2 u 1” do ekstremno jakih igračkih stolnih računala, Intel širi primjenu procesora Intel Core i na internet stvari, odnosno na rješenja za maloprodaju, znakovlje, industrijski internet stvari i medicinu.

“Stvari” postaju pametnije i povezanije

Brojne “stvari” koje čine današnje sektore osobnih računala i interneta stvari vrijede više zbog svoje povezanosti s oblakom, bez obzira na to nalaze li se u kući, automobilu, tvrtki ili negdje drugdje.

Intel je predstavio liniju sustava na čipu Intel® AnyWAN™ GRX 750 i čipset Intel® XWAY™ WAV500 Wi-Fi, Intelovu novu liniju proizvoda 11ac MU-MIMO Wi-Fi pete generacije za kućne pristupnike. Sustav na čipu Intel AnyWAN GRX750 kućnim pristupnicima omogućuje ponudu bogatijih značajki. Intelova platforma omogućuje lokalne servise i servise u oblaku, stvaranje multimedijskih sadržaja i razmjenu sadržaja putem alata koji se protežu od uređaja nove generacije ultravisoke razlučivosti do “stvari” u našim domovima. Intelovi proizvodi za povezivanje temelj su podrške za sve veći broj povezanih “stvari” i servise u oblaku utemeljene na internetu, koje kućanstvima i malim tvrtkama nude sigurna i jednostavna okruženja. Zahvaljujući Intelu, desetak i više proizvođača originalne opreme i proizvođača originalnih uređaja može ponuditi kućne pristupnike i Wi-Fi pristupne točke za maloprodajno tržište.

U prijevoznom sektoru Intel je najavio suradnju s tajvanskim tvrtkama Chunghwa Telecom i SanJet Technology Corp. usmjerenu na stvaranje povezane telematske usluge u kojoj će se koristiti ekonomični procesori Intel Atom x3 za internet stvari (stari naziv: SoFIA). Uređaj će vozačima nuditi prilagođenu policu osiguranja utemeljenu na ponašanju u vožnji i korištenju automobila. Intel i dalje proširuje ponudu rješenja utemeljenih na procesoru Intel Atom x3 na proizvode kao što su POS sustavi, tablet-uređaji za primjenu u zdravstvu i industrijski uređaji u okviru interneta stvari.

5G će preobraziti mobilnost te stvoriti pametno i povezano društvo

Dok je tehnologija 4G bila usmjerena na brži prijenos podataka, 5G će ponuditi naprednije bežične mreže koje će “stvari” povezivati međusobno, s korisnicima i s oblakom. 5G će preobraziti naš život jer će olakšati stvaranje pametnog i povezanog društva, koje će se odlikovati pametnim gradovima, samovozećim automobilima i novim industrijskim postupcima. Da bi se to dogodilo, mreže moraju postati brže, pametnije i agilnije da bi se mogle nositi s dosad neviđenim povećanjem količine i složenosti podatkovnog prometa uzrokovanim sve većim brojem povezanih uređaja i ponudom novih digitalnih usluga.

Intel pridonosi poticanju te mrežne preobrazbe kojom će se modernizirati današnja komunikacijska infrastruktura i izgraditi temelji za tehnologiju 5G. Intel je na Computexu objavio dogovor s Foxconnom o suradnji na razvoju tehnologija mrežne infrastrukture kako bi se ubrzao taj prijelaz. Dvije će tvrtke surađivati na modelima izvedivosti i pilot-programima za tehnologije kao što su Mobile Edge Computing, Cloud Radio Access Network (CloudRAN) i Network Functions Virtualization (NFV), kojima će se omogućiti inteligentnije, učinkovitije i fleksibilnije mreže. Intel i Foxconn na taj način žele davateljima komunikacijskih usluga i njihovim davateljima rješenja olakšati da već danas iznova projektiraju svoje mreže i počnu se pripremati za 5G.

Dodatne informacije potražite na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.