5 savjeta kako pravilno puniti bateriju na pametnom telefonu

Fotografija članka: 5 savjeta kako pravilno puniti bateriju na pametnom telefonu

Baterija pametnih telefona karakteristika je koja je sve važnija korisnicima. Kako je pravilnije puniti, može li trajati duže. Vjerujemo kako vam ovih nekoliko savjeta može pomoći u optimalnom punjenju… isprazniti je ionako svi dobro znate :)

Oglas

Ljeto je, vrijeme je godišnjih odmora. No, to ne vrijedi i za naše digitalne miljenike, pametne telefone, koji vjerojatno rade još više nego što inače rade. Nećemo se začuditi ako više telefonirate, šaljete tekstualne poruke, družite se na društvenim mrežama, igrate video igre, slušate glazbu, gledate filmove i naravno čitate novosti na Racunalo.com portalu :)

Sve su to aktivnosti koje više troše bateriju, tako da ćete svog pametnjakovića morati češće i puniti. Postoje li neke metode i postupci koji mogu pomoći u punjenju baterije, a kako bi ona čim duže trajala. Velika većina korisnika ima smartfone koje moraju svakodnevno puniti, malo je onih koji su se mudro odlučili za “energetske moćnike”, tako da vjerujemo kako će vam ovi savjeti itekako dobro doći.

U nastavku donosimo 5 zgodnih savjeta koji mogu produžiti trajanje baterije na vašem pametnom telefonu.

Koristite originalni punjač

Preporuka je koristiti punjač koji se nalazi u kutiji pametnog telefona, kao i originalnog USB kabela koji dolazi zajedno s njim. Ukoliko izgubite svoj punjač možete koristiti i neki drugi. Na mnogim ćete mjestima pročitati kako to treba biti punjač kojeg je odobrio proizvođač, što je nemoguća misija, ne znamo samo tko piše takve gluposti. Ako nas pitate, može se nabaviti zamjenski punjač koji može poslužiti i za punjenje više uređaja istovremeno, s tim da je od nekog provjerenog proizvođača kao što je primjerice kojeg smo nabavili prošle godine i koji redovito koristimo za punjenje naših uređaja jer ovaj punjač ima i brojne sustave zaštite. Dakle, zamjenski punjač može, ali neka je provjerene marke. Neki će se pitati što ako je punjač jači od onog originalnog (npr. originalni je 5V/1A, a vi želite puniti s 5V/2A)? Bolje je da je istih karakteristika, ali i ako punite jačim punjačem neće se ništa dogoditi – baterija se uglavnom puni na “brzini” originalnog punjača, rijetko će kada prihvatiti brzinu jačeg punjača.

Slobodno nadopunjavajte bateriju kada god to stignete

Današnje litij-ionske ili litij-polimerske baterije kao najčešće varijante su drugačije od onih starih baterija i slobodno ih možete nadopunjavati kada god stignete. Čak što i više – baterija može neispravno reagirati kada je stalno punite do 100% i praznite do 0%, to nije dobro za njeno “zdravlje”. Ono što je možda najbolje je osluškivati što kaže smartfon – kada javi na 15% ili 20% kako treba punjenje, samo vi njega spojite na punjač, tada ga bez problema možete puniti do 100%. No zapamtite – nadopunjavanje je dozvoljeno, ponekad i neophodno ako ste u režimu veće potrošnje kao što je npr. rad GPS-a navigacije.

Isključite pametni telefon s punjača kada je baterija napunjena do kraja

Tu se smartfoni razlikuju – oni bolji imaju mogućnost automatskog isključivanja s punjača kada baterija dođe do 100% napunjenosti, no mnogi smartoni to nemaju pa kada baterija dođe do 100% ona se i dalje puni puno slabijim naponom, ali se puni. Upravo takav nemar korisnika može smanjiti vijek trajanja baterije. Isto vrijedi i za baterije na prijenosnim računalima. Kada se baterija napuni isključite punjač. Znamo, mnogi korisnici pune bateriju preko noći i ostavljaju smartfon na punjaču satima. Bez obzira na to, zapamtite ovo i boje je prakticirati “nadopunjavanje” iz 2. savjeta nego “prekonoćno” punjenje. Znamo, tada pustite mozak na pašu u carstvo snova. No, nemojte reći kako vas nismo upozorili :)

Niti 0% niti 100%

Ok, do 100% čak i može, ali nikako ne dopustite da vam baterija često pada na 0%. Isto tako, ne zaboravite da se baterija prazni i ako je smartfon isključen, tako da oni koji su u kutijama prazne se mjesečno i do 10%. Možda nije loše nabaviti neku “power bank” bateriju, jeftine su a spasit će vas i dok ste u pokretu :)

Izbjegavajte ekstremno visoke i niske temperature

Kao što niti vaš organizam ne voli vrlo visoke niti vrlo niske temperature, slično reagira i baterija pametnog telefona. Ona optimalno radi na sobnoj temperaturi, no njegova normalna radna temperatura je od 0°C do 35°C. Nemojte ga držati na suncu, a ako ste na skijanju nadamo se da je siguran negdje blizu topline vašeg tijela. Činjenica je kako se baterija brže troši dok igrate video igre, a još se brže troši kada se uređaj zagrijava. Često nas pitate smije li se smartfon zagrijavati dok se puni – to je u načelu normalno, ali ako se pregrijava tada nešto nije u redu. Primjerice, punjenje u dodatnim silikonskim ili preklopnim kućištima također može dodatno zagrijati uređaj. Ako on ispravno radi neće se pregrijavati, ali ako dolazi do pregrijavanja tada se trebate zabrinuti, možda potražiti pomoć u servisu.

Nadamo se da će vam ovih nekoliko praktičnih savjeta pomoći u boljem iskorištavanju baterije na pametnim telefonima. Naravno, nećemo zaboraviti i spomenuti kako u samim pametnim telefonima postoje i razna softverska rješenja koja donekle mogu produžiti trajanje baterija do slijedećeg punjenja. Ako se budete pridržavali ovih savjeta vaši će vam smartfoni biti zahvalni do kraja njihovog digitalnog života… dok ne kupite drugi… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.