Kamere smartphonea: 5 korisnih savjeta za dobivanje boljih fotografija

Fotografija članka: Kamere smartphonea: 5 korisnih savjeta za dobivanje boljih fotografija

Bez obzira na napredak tehnologije za kamere smartphonea, događa se da dobivene fotografije nisu uvijek očekivane kvalitete. Pročitajte 5 savjeta za dobivanje boljih fotografija korištenjem kamera smartphonea.

Oglas

 

Svjetlina – obratite pozornost na rasvjetu
 

Kako bi dobili dobru ekspoziciju fotografije, potrebno nam je dovoljno svjetla. Podesite nivo bijele boje kako bi se osiguralo da postojeći uvjeti osvjetljenja budu vam što točniji. Bijela boja često je “Auto” funkcija i ponekad može daje vrlo dobre rezultate snimanja. Ipak, nije loše da odvojite nekoliko minuta za prilagodbu bijele boje korištenjem ručnih kontrola kroz opcije  kamere smartphonea.

Imajte na umu da snimanje fotografija u zoru ili sumrak povećava apstraktne sjene i modelira ih oko zgrada, skulptura, drveća itd. Poslijepodne zrak obično ima manje vlage nego rano ujutro, tako da svjetlost nije tako difuzna u poslijepodnevnim satima. Ako Sunce je vidljivo u sceni, dinamički raspon  kamere smartphonea ne može uhvatiti tamne sjene i svjetlosti. Za vrijeme polu oblačnog dana, kad oblak prolazi iznad glave, svjetlo je mekše i difuzno. Snimate li Pejzažnu fotografiju, aktivirajte ovu opciju u softveru za kameru smartphonea  i nastojte da vam sunce po mogućnosti bude iza leđa. Općenito zapamtite: ne treba nam izravno sunčevo svjetlo da bo dobili lijepe fotografije. Objekt koji je u fokusu snimanja neka ne bude izložen bude izravnom izlaganju suncu ili umjetnom svjetlu.

 

Ne koristite digitalni zoom ako ne morate
 

Za razliku od kompaktnih ili DSLR fotoaparata, kamere smartphonea uglavnom imaju nizak zum-faktora (ili ga nemaju) i visokih vrijednosti digitalni. Optički zoom približava objekte korištenjem leća, odnosno mijenjanjem žarišne duljine, a digitalni radi na računalnim algoritmima. Algoritmi se temelje na principu programa za obradu fotografija. Kada koristite digitalni zoom,  jkamera smartphonea povećava elemente u središtu kadra, daleko izvan rubova slike i stvora privid da ste ih zumirali. Znači, kamera smartphonea proširuje točke ( piksele ) u slici, a zatim stvara nove piksele da bi ispunila sliku. Zbog toga korištenjem digitalnog zooma, dobivamo niski broj točaka (piksela) fotografije i kvaliteta snimljene fotografije opada. Rezultat je isti kao i kad ste otvorili sliku u foto-programu za uređivanje, izrezali dio, a zatim povećali preostali dio fotografije.

Zato, želite li snimiti neki objekt iz blizine, najpametnije je da mu se približite  kamerom smartphonea koliko god je to moguće,  i tada uhvatite  isti u kadar. Nemate li tu mogućnost, koristite zumiranje. Ako želite fotografirati neki predmet iz blizine, postepeno povećavajte zoom opciju, pratite na ekranu smartphonea što se dešava i onda odaberite vrijednost na kojoj vam se željeni objekt čini najoštrije prikazan. Pokušajte mijenjati i kut pod kojim stojite od predmeta koji snimate, i vidjet će te da stvarno možete dobiti izbliza snimke različitih kvaliteta. Dakle, ne budite lijeni, i ne snimajte nasumce. Za više detalja o digitalnom zoomu u kamerama smartphonea,  pročitajte naš članak pod nazovom

Izbjegavajte korištenje bljeskalice
 

Bljeskalica je element koji treba izbjegavati u amaterskoj fotografiji, posebice one koje podrćavaju kamere smartphonea. Fotografije snimane bljeskalicom teško da će imati „wow“ efekt. Kvaliteta i snaga bljeskalice određuje njihovu učinkovitost. Malene bljeskalice, prateći elementi kamera u smartphoneima,  samo rade na udaljenosti od kojeg metra. Dobre bljeskalice su one koje najmanje dva puta obasjaju predmete u fokusu svjetlom. Prvi bljesak odnosi se na davanje dovoljno svjetla koji koristi autofokus, dok je drugi stvarni flash koji se koristi za snimanje fotografija.

Da, koristite li bljeskalicu provjerite stvari s efektom crvenih očiju. Baš ekipa ne treba imati vampirske oči, osim ako ne fotografirate kamerom smartphonea  za vrijeme Noći vještica, ili  ako  je na fotografiji nečija punica :)

 

Filteri su dobri, ali samo daju glazuru
 

Danas skoro svaki smartphone bez obzira kojem cjenovnom rangu pripada ima implementiranu hrpetinu raznih filtre u softveru kamere. Međutim, filter ne može od loše snimljene fotografije kamerom smartphonea  napraviti dobru fotografiju. Dakle, ne oslanjajte se na njih. Imate li dobro snimljenu fotografiju, onda filter će poboljšati efekte. Filtar neutralne gustoće može pomoći u smanjenju jakog svjetla, plavi polarizirajući filtar oblake na nebu ističe u oštrom kontrastu prema nebu.

Sephia pretvara fotografije u crno i bijele i daje pravi bezvremenski klasični izgled., danas sve učestalije ga pronalazimo u kamerama smartphonea, a one  će intenzivirati bljedilo boja na snimljenoj fotografiji. Opet ne bi bilo loše da se malo poigrate učincima filtera na vašu snimljenu fotografiju prije nego istoj date glazuru, i kao takvu ju spremite u memoriju.

 

Umirite tijelo i ruku dok fotografirate
 

Nepotrebno je reći dok fotografirate da ne glumite skakavca i da ne plešete okolo. Isto tako pokušajte umiriti ruku što više možete dok držite smartphone,  bez obzira na ugrađenu , standardnu opciju za kamere smartphonea. Nemojte se žuriti da okinete fotografiju. Pokušajte naći neki oslonac za ruku.

I za kraj, par napomena: savjeti će pomoći da dobijete bolje fotografije snimljene vašimkamerama smartphonea,  ali potrebna je i mala doza kreativnosti. Imate li vi koji dobar savjet vezan uz snimanje fotografija korištenjem kamere smartphonea, slobodno nam pošaljite e-mail u redakciju ili ostavite komentare na našoj Facebook stranici. Nema problema da nadopunim ovaj članak. Rado ću to učiniti, jer nisam sveznalice. Zašto da ne učimo zajedno. Dodatno, za još pet sličnih savjeta koji će poboljšati vaše fotografije možete pročitati (ako niste) i prvu seriju savjeta

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.