5 inovativnih gadgeta koji slijepima mogu vratiti vid

Fotografija članka: 5 inovativnih gadgeta koji slijepima mogu vratiti vid

Ako vidite, onda ste sretni. Oni koji ne vide… samo oni znaju kakav je to osjećaj, život. No, čini se kako su na pomolu neka tehnološka rješenja koja im mogu pomoći… vidjeti.

Oglas

U svijetu je mnogo onih koji ne vide. Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization) u svijetu je više od 285 milijuna slijepih. Puno, to je definitivno. Zamislite koliko bi im onda značila neka od tehnologija koja im na neki način može vratiti vid. Naravno, ne u doslovnom smislu, ali bi im novi gadgeti itekako trebali olakšati život.

U nastavku donosimo TOP 5 tehnologija koje mogu slijepima pomoći u životu.

Assisted Vision Smart Glasses

Radi se o vrsti naočala koje bi omogućile kretanje slijepima u prostoru. Pomoću njih bi vidjeli druge osobe, ali i prepreke (stupovi, zidovi, stepenice,…), a razvija ih dr. Stephen Hicks sa sveičilišta u Oxfordu. Naočale koriste transparentne OLED ekrane, dvije male kamere, žiroskop, kompas, GPS te slušalice. Prototip se temelji na Epson Moverio BT 100 pametnim naočalama i Asus xtion kamerama te 3D print okvirima. Jasno, ove naočale neće moći koristiti potpuno slijepi nego slabovidni, oni spadaju u ovu skupinu i njih je najviše.

5 inovativnih gadgeta koji slijepima mogu vratiti vid

AI Glasses

Na CINVESTAV (Center for Research and Advanced Studies of the National Polytechnic Institute) u Meksiku u razvoju je još jedan projekt koji bi mogao pomoći slijepima i slabovidnima. Kombinacija je računalne geometrije, umjetne inteligencije i ultrazvuka. Naočale imaju i audio stereo senzore, podržavaju GPS i može vam dati govorne komande kamo se trebate kretati. I ne samo to, prepoznat će i novčanice, natpise, boje (promet!) i još puno toga. Uskoro bi se trebale pojaviti u prodaji po cijeni između 1.000$ i 1.500$, zahvaljujući investitoru, tvrtci Qualtop.

5 inovativnih gadgeta koji slijepima mogu vratiti vid

Braille ebook reader

Kao što to i sam naziv kaže, ovo je e-čitač za slijepe koji prepoznaje Braille pismo. Ovaj takozvani Anagraphs projekt koji se razvija u poznatom a na ekranu ima ugrađene točke s infracrvenim laserskim zrakama koje bi se trebale “prepoznati pod prstima. Na žalost, projekt je financiran iz EU fondova, novca je ponestalo, nadamo se kako će se odnekle ponovo pojaviti.

5 inovativnih gadgeta koji slijepima mogu vratiti vid

FingerReader

Kao što možete vidjeti i na slici niže, FingerReader je zanimljiv interakcijski uređaj koji se razvija u poznatom američkom institutu za tehnologiju u Massachusettsu (MIT Media Labs). Malim vibracijama koje ispušta ovaj “prsten” čitatelj može prepoznati slovo u stvarnom vremenu. Za sada je još u razvoju.

5 inovativnih gadgeta koji slijepima mogu vratiti vid

ARIANNA app

Ponekad je možda i najbolja tehnologija ona koja već postoji, samo je treba primijeniti na drugačiji način. Već danas postoji nekoliko odličnih aplikacija za mobilne uređaje koje mogu koristiti slijepi i slabovidni. Jedna od njih je i TapTapSee, koja prepoznaje objekte koje snimite kamerom, te vam “kaže” što ste snimili. ARIANNA aplikacija (pAth Recognition for Indoor Assisted NavigatioN with Augmented perception) rješava još jedan problem, a to je GPS lociranje i navigacija.

5 inovativnih gadgeta koji slijepima mogu vratiti vid

Što i kako dalje?

Tehnologija se razvija velikom brzinom i na ovom području. Čini se kako bi slijepi i slabovidni zaista mogli uskoro vidjeti na “tehnološki” način. U svijetu se na ovom području razvija još desetak različitih tehnologija, bilo koja od njih mogla bi isplivati kao vrlo uspješna.

Iskreno se nadamo kako će mnoge nove tehnologije olakšati svakodnevni život slijepima i slabovidnima.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.