5 domaćih Windows Phone aplikacija koje morate imati

Fotografija članka: 5 domaćih Windows Phone aplikacija koje morate imati

Prije točno godinu dana, krajem srpnja 2011. godine, hrvatskih Windows Phone aplikacija, odnosno aplikacija na kojima su radili hrvatski programeri ili onih koje ciljaju hrvatsko tržište, na Marketplaceu je bilo svega 2-3. U godinu dana ta brojka premašila je 50, što je izvanredan rezultat ako uzmemo u obzir da objava aplikacija iz Hrvatske nije moguća preko Microsoftovog App Hub portala, već isključivo preko službenih posrednika.

Za regiju koje smo i mi dio radi se o APPA Market posredniku pa stoga ne čudi što za izdavača domaćih aplikacija najčešće stoji upravo taj posrednik. Od više od 50 aplikacija zbilja je teško odabrati samo 5, pa je preporuka da pogledate listu svih 50+ aplikacija ovdje te saznate koje ste aplikacije eventualno propustili isprobati. Slijedi lista odabranih 5.

CroWeather – aplikacija za koju zna svaki vlasnik Windows Phone uređaja u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Radi se o aplikaciji koju jednostavno morate imati jer daje najtočnije informacije o vremenskoj prognozi za stotine gradova u Hrvatskoj i Europi kroz vrlo dobar dizan i nekoliko jako važnih funkcionalnosti. Podatke dobiva sa servisa Meteo-Info, a najzanimljivija mogućnost aplikacije je prikaz vremenske prognoze na pločici na početnom ekranu koja se automatski osvježava. Tako je dovoljan samo pogled na početni ekran kako biste znali kakvo vas vrijeme očekuje. Pregršt je drugih mogućnosti, od pregleda prognoze na Bing mapama, sedmodnevne prognoza pa sve do automatske detekcije grada u kojem se nalazite čak i kada aplikacija nije pokrenuta.
Autor: Domagoj Pavlešić
Izdavač: dizzy.hr
Cijena: Besplatna
Link:

Millionaire – igra odnosno aplikacija koja imitira poznati kviz „Who wants to be a millionaire“ odnosno „Tko želi biti milijunaš“. Format kviza je poznat gotovo svima – odgovarate na 15 pitanja kako biste osvojili milijun dolara. Na tom putu pomaže vam 3 jokera, a zanimljivo je da aplikacija ima jako velik broj ocjena na Marketplaceu koje su izvanredne! Aplikacija je osvojila i drugo mjesto na prvom studentskom Windows Phone App Challenge natjecanju održanom početkom ove godine. Ako ste ljubitelj kvizova ova igra je pravi izbor za vas.
Autor: Gemini software
Izdavač: appamarket
Cijena: Besplatna
Link:

ProAktivo Sports Tracker – ProAktivo je rješenje za praćenje, analizu i dijeljenje podataka o vlastitim sportskim aktivnostima. Radi se o odlično zaokruženom rješenju koje nudi osnovne mogućnosti kao što su praćenje vremena aktivnosti, puta, brzine, potrošene energije, prikaz na Bing mapama, te neke naprednije mogućnosti kao što su upravljanje rutama, bilježenje audio i foto zapisa tijekom aktivnosti, dnevne, tjedne i mjesečne analize vlastitog napretka i trendova, pa čak i dijeljenje na društvenim mrežama (Facebook, Twitter). Impresivna je količina postavki unutar aplikacije koje možete prilagoditi po vlastitim potrebama. Aplikacija je osvojila treće mjesto na Windows Phone 7 App Challenge natjecanju. Cijena je 32 kune, ali dolazi i u trial verziji u kojoj je sva funkcionalnost dostupna, a jedino ograničenje je što se u trial verziji može pratiti do tri aktivnosti. I više nego dovoljno da isprobate aplikaciju i odlučite se na kupnju.
Autor: Hrvoje Stanišić (code & UX), Zoran Dakić (dizajn)
Izdavač: appamarket
Cijena: 32 kune
Link:

Photo Light – aplikacija za jednostavnu obradu fotografije. Nudi više od 15 filtera i metoda obrade, prikaz EXIF podataka fotografije uključujući i prikaz lokacije na kojoj je fotografija napravljena na  Bing mapi, optimizirana je da radi brzo i na uređajima s manje memorije, a kratice do određenih funkcionalnosti moguće je postaviti pomoću pločica na početnom ekranu. Po završetku obrade, fotografiju se može podijeliti na Facebooku i Twitteru. Na Windows Phone App Challengeu osvojila je drugo mjesto. Cijena je 8 kuna, ali je dostupna i trial verzija koja je potpuno funkcionalna!
Autor: Igor Ralić
Izdavač: CliniCom NZ
Cijena: 8 kuna
Link:

MaxTV vodič – TV vodič posebno zanimljiv svim korisnicima MaxTV usluge, ali je koristan i ostalima. Naime, aplikacija nudi pregled televizijskih programa koji su dostupni na MaxTV-u, što obuhvaća sve domaće televizijske postaje i mnoge strane. Velik broj njih nije ograničen samo na MaxTV uslugu pa su prema tome zanimljivi svim TV ljubiteljima koji vole televizijski program imati na dlanu! Aplikacija je fluidna i dobro dizajnirana. Omogućuje prijavu za MaxTV korisnike što donosi pristup Snimalici i nekim drugim MaxTV uslugama.
Autor: Infinum
Izdavač: appamarket
Cijena: Besplatna
Link:

Znajući da je još nekoliko aplikacija u trenutku pisanja ovog članka u procesu certifikacije, te da nam s Windows Phone 8 platformom dolazi i potpuna podrška za hrvatske programere, pretpostavka je da nas očekuje značajan porast broja hrvatskih aplikacija što je odlična vijest za sve vlasnike Windows Phone uređaja!

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.