4. HAKOM-ov dan tržišta – ulaganja u suvremene mreže elektroničkih komunikacija rastu

Fotografija članka: 4. HAKOM-ov dan tržišta – ulaganja u suvremene mreže elektroničkih komunikacija rastu

Znatan porast ulaganja u suvremene mreže elektroničkih komunikacija dobar je temelj za bitno poboljšanje položaja gospodarstva Republike Hrvatske na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, istaknuto je tijekom skupa.

Oglas

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) u Zagrebu je ove srijede, 15. ožujka, održan četvrti ˝HAKOM-ov dan tržišta˝, godišnji skup o stanju regulacije tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih i željezničkih usluga. Riječ je o tradicionalnom skupu koji okuplja predstavnike dionika tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga, kao i državnih institucija te gospodarstva i medija s ciljem održavanja i daljnjeg poboljšanja poticajnog regulatornog okvira za ulaganja i uvođenje novih usluga na svim tržištima koje HAKOM regulira, uz istovremeno osiguranje visoke razine zaštite korisnika i održivog tržišnog natjecanja.

Izlaganje na temu ˝Digitalna Hrvatska˝ održao je akademik prof. dr. sc. Ignac Lovrek, koji je govorio o informacijskim i komunikacijskim dobrima, kao dobrima digitalnog doba koji čine ˝digitalnu Hrvatsku˝. Naglasio je da ciljevi razvoja Republike Hrvatske, temeljeni na nacionalnim prirodnim bogatstvima, što uključuje i ˝digitalnu Hrvatsku˝, moraju biti uključeni u ciljeve EU koje trebamo ispuniti.

U sklopu ˝HAKOM-ovog dana tržišta˝, održana je i panel rasprava na temu ˝Digitalna preobrazba˝,  koju je vodio Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika Vijeća HAKOM-a, a sudionici su bili Mario Antonić, državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Bernard Gršić, pomoćnik ministra uprave, Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave i generalni direktor Vipnet-a, Viktor Pavlinić, predsjednik uprave Tele2.

Na panel raspravi je bilo govora o analizi pokazatelja DESI 2017. u smislu rasprostranjenosti mreža za širokopojasni pristup internetu te njihovog korištenja u odnosu na druge zemlje EU, kao i potezima i odlukama koje trebaju napraviti država i operatori kako bi se položaj RH u godinama koje slijede popravio. Isto tako, razgovaralo se o uslugama koje operatori i država planiraju ponuditi kako bi potaknuli veće korištenje širokopojasnog pristupa internetu, prije svega velikih brzina.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.