3T konferencija – turizam i IT industrija u Hrvatskoj trebaju više surađivati

Fotografija članka: 3T konferencija – turizam i IT industrija u Hrvatskoj trebaju više surađivati

Turizam i IT kao dva rastuća i najuspješnija sektora u Hrvatskoj bi trebali više surađivati, nadopunjavati se i koristiti inovativna rješenja i proizvode startupa – to su naglasci s konferencije 3T – Tourism, Travel and Tech, održane u Zagrebu.

Oglas

Konferencija 3T – Tourism, Travel & Tech održana je drugu godinu zaredom, okupivši više od 220 domaćih i stranih sudionika iz turizma i IT-a odnosno informatičko-tehnološkog sektora, s ciljem objedinjavanja i jače suradnje.

Jedno od polazišta ovogodišnje konferencije 3T je i objava u Financial Timesu da je Hrvatska na sedmom mjestu u svijetu po atraktivnosti za investicije u turizmu, što smatramo dobrom vijesti, ali i poticajem za jaču suradnju IT-a i turizma, jer se nijedna investicija u turizmu ne može dogoditi bez ulaganja u IT i komunikacijske platforme.

O raznim načinima poslovanja i mogućnostima koje tehnologija nudi turizmu, ali i što turizam očekuje od tehnologije, na konferenciji je govorio stručnjak i poduzetnik iz Njemačke Martin Reents, ističući da je u moderno doba tehnologija sve više pokretač turizma, pogotovo što su ljudi u svijetu i suvremeni turisti sve mobilniji u komunikaciji i na putovanjima, pri čemu koriste brojne aplikacije za lakše snalaženje u odredištima, pronalaženje sadržaja koji ih zanima, rezerviranje smještaja i prijevoza, kupnju ulaznica i drugog.

Dodao je i da hoteli i drugi segmenti u turizmu koji ulažu u tehnologiju mogu ostvariti i veće cijene i prihode nego oni koji to nemaju, kao i da to danas gotovo i nema hotelskih operacija u kojima se ne koriste neke od brojnih aplikacija za poboljšanje performansi svakog pojedinog odjela, što pridonosi i konkurentnosti.

Hrvatskoj, koju je posjetio već prije nekoliko puta, je poručio da iskoristi najbolje što ima od oba sektora, prognozirajući joj nakon obalnog uspjeh i u razvoju gradskog turizma, pogotovo u Zagrebu, dok je na pitanje vidi li u budućnosti trend u turizmu poput ‘without internet’ ili bez interneta, odgovorio da je to teško masovnije očekivati, ali da je moguće da će odredišta ili objekti u nekom trenutku ponuditi i to, ali više kao odmak od svakodnevnice, i za kratki odmor, a ne kao nešto što će ‘zavladati’.

Pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić sudionike je na konferenciji upoznala s novoizmjenjenim Zakonom o pružanju usluga u turizmu, koji je u primjeni od početka ove godine, i koji je donio i neke novosti, poput primjerice uvođenja pojma zdravstvenog turizma i općenito više deregulacije.

Na konferenciji 3T se pričalo i o sezonalnosti u turizmu, uz naglasak da tehnologija može pomoći i u tom velikom problemu hrvatskog turizma, pogotovo u privlaćenju turista izvan ljeta putem društvenih mreža i raznih online marketinških alata, a predstavljena je i prva ekspedicija električnim automobilom preko pustinje koju su početkom ove godine ‘odradili’ hrvatski putopisci i poduzetnici Oleg Maštruko i Saša Cvetojević.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.