3D TV – godinama pompozno najavljivana napredna tehnologija je konačno – mrtva?

Fotografija članka: 3D TV – godinama pompozno najavljivana napredna tehnologija je konačno – mrtva?

Sjećamo se najava prvih 3D TV uređaja koji su, kada su najavljivani, trebali pokoriti tržište naprednih TV prijemnika. Do danas bi praktički svako kućanstvo trebalo imati 3D TV, no dogodilo se upravo suprotno.

Oglas

Autor ovog teksta je bio na tko zna koliko 3D TV premijera različitih proizvođača u kojima smo gledali fascinantne trodimenzionalne prikaze prirode, filmova i drugih TV sadržaja. Jedan od prvih 3D filmova bio je i Avatar, kojeg sam također gledao.

Isto tako, kino produkciju su preplavili 3D filmovi, a mnogi su se sa 2D prerađivali na 3D, pošto je to bio nekakav hype, modni trend. No, možda će upravo posebne 3D kino dvorane postati posljednje oaze ovakve produkcije, jer se 3D TV uređaji jednostavno – ne prodaju.

Sjećam se kada sam prije nekoliko godina, kada je ta tehnologija tek dolazila, rekao kako ona neće postati masovno korištena. Jedan od razloga su i one grozne naočale koje morate imati na očima, a kroz koje tek možete vidjeti 3D prikaz. Isto tako, neki su se žalili kako nakon gledanja 3D sadržaja imaju zdravstvene probleme, bolove u glavi, vrtoglavicu. Još tada samo govorio kako 3D tehnologija može zaživjeti samo ako je prikaz na tako velikom ekranu moguć ako je bez naočala

Hoće li tako neslavno završiti i VR tehnologija? Teško je reći. Po meni ona ima puno širu primjenu, ne samo za “gledanje” nego i u poslovanju i gamingu, te također u kino produkciji. Mislim da bi se ona mogla duže zadržati, vrlo vjerojatno i napredovati, iako sam mišljenja kako će se transformirati u neku vrstu holografskog prikaza, naravno opet bez naočala. Sjetite se samo mnogih futurističkih filmova gdje glumci “po zraku” tapkaju po raznim ekranima i elementima koji se nalaze oko njih.

Oni stariji čitatelji će se sjetiti Sonyjevog Betamax formata video kazeta koji je bio daleko bolji od VHS-a (Video Home System), no upravo je “lošija” tehnologija pobijedila i postala globalno prihvaćena.

Ono što će od TV tehnologije ostati su Smart TV uređaji koji su poprilično dobro prihvaćeni kod kupaca. Još bolja su varijanta (ima i onih na Windowsima) koji su izuzetno popularni najviše zbog njihovih mogućnosti i prilagodljivosti, kao i cijene. To su uređaji koji su gotovo identični kao i pametni telefoni i tableti… jedino što ne možete telefonirati… :)

Je li 3D TV zaista tehnologija koja će se morati “upokojiti”? Čini nam se kako je tako, jer su neki proizvođači kao što su Sony i LG najavili planove u kojima će jednostavno prestati proizvoditi 3D TV uređaje. U LG-ju kažu kako će se okrenuti razvoju HDR (High Dynamic Range) tehnologiji koji je daleko bolje prihvaćena. Da, imate je i na svojim smartfonima :)

Mnoge su TV kuće brzo prihvatile novu 3D tehnologiju, kao što su DirecTV ili ESPN, no još su je brže uklonili jer je interes pretplatnika bio izuzetni mali.

Ruku na srce, 3D TV tehnologija je bila nešto novo i zanimljivo, ali ne i revolucionarno. 4K,/UHD, HDR i slične tehnologije su nešto što privlači kupce. A vjerojatno će se opet pojaviti inešto novo…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.