3D Touch pregled… 10 mjeseci nakon

Fotografija članka: 3D Touch pregled… 10 mjeseci nakon

Koliko je praktična 3D opcija?

Oglas

Upravo dovršavam recenziju iPhonea SE koja je tempirana za sutra na našem portalu i prolazi mi kroz glavu jedna stvar. Prošlo je već 10 mjeseci od kada je izašao 3D Touch, odnosno iPhone 6S, i možemo donijeti već neke sigurne zaključke oko funkcionalnosti istog.

U modela sam napisao da tu funkciju nisam koristio previše. Moja se upotreba svela na dvije stvari: predpregled slika i gledanje živih slika. Činjenica je da Live Photos ne možemo gledati drugačije nego pomoću 3D Toucha (na 6S modelu, na SE modelu je to moguće duljim pritiskom prsta na sliku), dok je predpregled slika zgodna opcija koja se pojavila i na Instagramu i na Facebooku.

No, Apple nije želio da se 3D Touch koristi samo za to. Pompozno je najavljivano da 3D Touch daje novi oblik interakcije s našim uređajima. Razdoblje od 10 mjeseci je relativno dovoljno da zaključimo da do toga nije došlo. Prvi je razlog očito što 3D Touch nije toooliko potreban korisnicima, a time ni developerima. Drugi razlog je (meni osobno a i mnogim drugima op.a.) što je relativno neprirodan kada su smartfoni u pitanju. Ono što radimo cijelo vrijeme kod smartfona je da koristimo lagane pokrete: swypeamo lijevo desno, tipkamo na malim tipkicama i obavljamo slične funkcije. Sila u bilo kojem obliku jednostavno ne paše u taj prostor (vjerojatno zato i naziv 3D Touch, a ne Force Touch).

Ono još čudnije u cijeloj priči, ili razlog broj 3, je što Apple nije dosljedan s 3D Touchem. Novi modeli nisu dobili 3D Touch na sebi pa je to već nekako stara priča. A možemo i reći da se ponekad 3D Touch preklapa s funkcijama koje možemo jednostavno dobiti duljim pritiskom na neku opciju.

Prema tome, ako funkcionalnost nije ta koja je trebala pridobiti korisnike za 3D Touch, odgovore bi trebalo potražiti u igrama. Od svih igara mi je najdraži bio koji dopušta ubrzavanje i usporavanje pomoću 3D Toucha, no opet, priča tu staje. Mnoge opcije koje su korisnici htjeli poput otvaranja Wi-fi postavki pritiskom na Wi-fi ikonu u kontrolnom centru nisu zaživjele. Jedino što smo dobili jest mogućnost brzog ažuriranja aplikacija preko 3D Toucha na App Store.

Možemo zaključiti da je 3D Touch zgodna opcija, ali nije zaživio previše. Možda nam je svima to jedna dobra pouka uzmemo li u obzir da se i Live Photos dijele u ograničenom broju. Tu i tamo možemo dopustiti da nas reklama povede, ali moramo sami znati što nam je najbitnije pri korištenju uređaja.

3d touch pregled 10 mjeseci nakon_2

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.