30 godina od prvog poziva mobilnim telefonom – što je promijenio u našim životima

Fotografija članka: 30 godina od prvog poziva mobilnim telefonom – što je promijenio u našim životima

Točno prije trideset godina uspostavljen je prvi poziv mobilnim telefonom. Nitko ne može osporiti da su od tada do danas ovi uređaji postali bitan dio našeg života i bez njih se osjećamo samo kao pola osobe.

Oglas

Bez obzira na dob, spol, etničku pripadnost, karijere ili ekonomski status, posjedovanje jednog mobilnog ili pametnog telefona je najnormalnija stvar.

Postalo je pravilo da kompulzivno provjeravamo poruke, e – poštu, Twitter i Facebook ažuriranja bez obzira nalazimo li se u društvu na kavi ili gledamo TV, jesmo li u krevetu ili za vrijeme objeda/večere.

U zamračenoj kino dvorani nije neobično da zasvijetli nečiji pametni telefon. Nekada su cure odlazile u toaletu u paru, ali to je zastarjelo. Sada odlaze uzimajući u ruku pametan telefon.

 

Parovi dijele međusobno radosti i brige zajedničkog ili poslovnog života ali ne dijele i diraju partnerov pametan telefon. To je zabranjena zona. Mnogi smatraju da dio privatnih informacija poput poruka, e-pošte i društvenim mrežama ne trebaju dijeliti međusobno. Dok je kod nekih tajanstvenost dobronamjerna, drugi namjerno inzistiraju na svojoj privatnosti kako bi spriječili da njihov partner/partnerica ne dozna za postojanje treće osobe u vezi ili da nema uvid u njihovo financijsko stanje.


Kupaonica više nije samo mjesto za održavanje higijene ili za opuštanje u toploj kupki. Postala je centralno mjesto za snimanje selfija zahvaljujući kamerama u pametnim telefonima. Selfiji su društveni fenomen i bez obzira na to što neki mislili da su moderni prikaz narcizma ili poremećaj. Već je 70-ih poznati Andy Warhol, Polaroid kamerom eksperimentirao sa snimanjem autoportreta. Ali, ipak nije u kupaonici Možda je bio svjestan činjenice da se najviše loma i padova događa u kupaonici.


Činjenica je da u ovo doba pametnih telefona neki ljudi prvo poseže za svojim uređajem u pokušavaju fotografiranja neke nesreće ne razmišljajući da prvenstveno priskoče u pomoć. Ako ste možda vi jedna od navedenih osoba, razmisle o tome samo malo više.

No nisu samo mobilni /pametni telefoni promijenili naš način života. U široj implikaciji pametni telefoni koji nude u različitim stupnjevima razne alate u jednom uređaju su desetkovali cijele industrije (poštanske i bankarske usluge, izdavaštvo, proizvodnju kamera, skenera, GPS-a….). Neki od industrijskih divova posljednjih nekoliko desetljeća su preuzeti ili su nestali. Nokia je klasičan primjer.


Sve u svemu, pametni telefoni su promijenili naše živote na dubok način. Dubina promijene je osobna, u smislu kako i koliko često ih rabimo za povezivanje i proširivanje odnosa. Ali bez obzira na to što su pametni telefoni i tehnologija revolucionirale naše živote, ali sjećanje, tradicija i mitovi uokviruju naše reakcije.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.