3. regionalna RFID konferencija – RFID tehnologija je investicija, a ne trošak!

Fotografija članka: 3. regionalna RFID konferencija – RFID tehnologija je investicija, a ne trošak!

Proizvodni i poslovni procesi u logistici, trgovini, bankarstvu, auto i avio industriji, transportu, medicini, proizvodnji hrane, te mnogi drugi sektori, nezamislivi su bez upotrebe RFID tehnologije.

Oglas

Povećanje konkurentnosti  i produktivnosti, racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, pregled nad poslovanjem u stvarnom vremenu, samo su neke od prednosti i koristi koje donosi upotreba RFID tehnologije, odnosno radio frekvencijske identifikacije (RFID), zaključeno na 3. regionalnoj RFID konferenciji održanoj u Zagrebu.

RFID identifikacija razvila se za potrebe prepoznavanja aviona u naletu radio signalom u vojnoj industriji 1940.-tih godina, nasljednik nekada popularnog i puno poznatijeg bar koda.

Za razliku od barkoda koji ima svoja ograničenja, RFID pruža puno više jer se u memoriju ovog zapisa kontinuirano mogu dodavati i brisati željeni podaci.

Kao što je barkod napravio svojevrsnu revoluciju, za očekivati je da će ga RFID nadmašiti u primjeni. Osim što će se u budućnosti ove dvije tehnologije nadopunjivati, već su sada konkretni primjeri integracije RFID-a u poslovanja nekih kompanija u kratkom vremenskom roku pokazala povrat i opravdanost ulaganja.
– Veljko Bituh, predsjednik organizacijskog odbora Konferencije, ujedno i direktor tvrtke Selmet d.o.o., koja se bavi rješenjima u automatskoj identifikaciji i komunikaciji

Osvrćući se na razne procjene o korištenju RFID tehnologije u bliskoj budućnosti, Bituh je naglasio da je RFID jedan od stupova u današnjem svijetu IoT i ozbiljne analize i predviđanja kažu da će do 2020. godine biti preko 25 biliona povezanih „stvari“.

RFID koriste i na irskim ribogojilištima

Po riječima organizatora konferencije, najveća primjena RFID tehnologije bilježi se u području trgovine, pa su se i neke od glavnih tema predavanja odnosile na potrebe sigurne trgovine i mogućnosti beskontaktnog plaćanja.

Uz gostovanje brojnih eminentnih svjetskih stručnjaka iz RFID područja i uz prezentaciju konkretnih primjera njene primjene, poseban interes izazvalo je predavanje Denis O’Briena, direktora sektora za standarde i rješenja iz GS1 iz Irske, koji je prezentirao uspješnu primjenu RFID-a na irskim ribogojilištima, od primjene standarda do sljedljivosti i pozitivnih pomaka koje je ta tehnologija pridonijela poslovanju ribogojilišta.

Digitaliziraj se ili umri

Pod nazivom „Digitaliziraj se ili umri!“, gost Konferencije, prof. dr. Velimir Srića, posebni savjetnik Rektora za strateške projekte Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o važnosti digitalne transformacije i njenoj rasprostranjenosti.

Informacijska tehnologija postaje ključan igrač na tržištu. Svijet se digitalno transformira i informatička integracija usluga postaje dominantan strateški alat. Promjenama svjedoče i primjeri sve veće upotrebe 3D printera koji će s vremenom postati  nezaobilazna stvar u kućanstvima, pa stoga i ne čudi podatak da potražnja za njima trenutno bilježi rast od 103%.
– Velimir Srića, posebni savjetnik Rektora za strateške projekte Sveučilišta u Zagrebu

Iako postoji nekoliko dobrih domaćih primjera poput sms parkinga, Next bike-a ili projekta Teddy the Guardian, Srića je naglasio da po istraživanju iz veljače 2016. Hrvatska zauzima 24. mjesto (od ukupno 28) po indeksu digitalne transformacije, te da kompanijama predstoji integracija primijenjivih tehnologija u poslovanje, poput RFID-a, ukoliko žele opstati konkurentne na tržištu.

3. RFID konferencija i ove je godine okupila impresivan broj uzvanika i preko više od 200 sudionika, a Zagreb se, uz gradove Orlando i  London, našao na listi gradova kojima organizacija ovakvih tehnološki naprednih konferencija, postaje uobičajena praksa.

Više o konferenciji potražite i na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.