2007 Windays: predstavljeno šest preporuka za povećanje ICT konkurentnosti

Racunalo.com foto

Informacijsko-komunikacijska tehnologija potiče gospodarski razvoj unaprijeđenjem efikasnosti, poticanjem inovacija, poboljšanjem pristupa znanju i informacijama, te prilagodbom globalizacijskim procesima. Zbog toga Nacionalno vijeće za konkurentnost kao ključne uvjete bržeg razvoja zemlje vidi udvostručenje broja ICT stručnjaka u iduće tri godine, značajno povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, uvođenje engleskog kao drugog jezika u obrazovanju, te masovan pristup širokopojasnom Internetu. 


Među ključnim mjerama za povećanje ICT konkurentnosti Hrvatske predlaže se uspostava elektroničke javne nabave na nacionalnoj i lokalnoj razini, ali i drugih elektroničkih usluga poput e-Grad i e-Zdravstvo, uklanjanje ograničenja e-poslovanju među poslovnim subjektima. Posebna pažnja dana je osnaživanju  institucionalnih kapaciteta nacionalne ICT industrije, te usmjeravanju državnih ICT agencija na razvoj tržišta. Cjelovit tekst preporuka može se preuzeti na stranici .


«Prema najnovijem globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji Svjetskog gospodarskog foruma Hrvatska je zauzela 46. mjesto od ukupno 122 zemlje, što je napredak od 10 mjesta», rekao je predsjednik NVK Darko Marinac. Dodao je kako je to rezultat napretka u svim sferama važnim za ICT konkurentnost – tržišnom, političko-regulatornom te infrastrukturnom okruženju, kao i rezultatu korištenja novih tehnologija na svim razinama.«Međutim Hrvatska i dalje zaostaje za bliskim zemljama poput Slovenije, Mađarske ili češke, dok se prema broju zaposlenih u ICT sektoru nalazimo na oko 40 posto prosjeka članica EU. Preporuke bi stoga mogle poslužiti kao polazište za izradu Strateškog okvira razvoja informacijskog gospodarstva zemlje kao temelja za razvoj našeg društva i njegove potpune transformacije u društvo znanja i inovativnosti», istaknuo je Marinac.


Preporuke je na otvorenoj sjednici NVK, održanoj 24. 04. 2007. u Opatiji, predstavio Slavko Krajcar, redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i voditelj radne skupine Vijeća za izradu preporuka.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.