2006 Windays: predstavljen HSDPA – High Speed Downlink Packet Access

Racunalo.com foto

HSDPA mreža prva je ovakve vrste u Hrvatskoj i osma u Europi. Dobili smo je prije npr Velike Britanije ili Italije, odnosno zemalja koje su znatno naprednije. Mreža je s brzinom od 1,5 Mbita downlinka do četiri puta brža, odnosno brzinom od 384 Kbita uplinka do 6 puta brža od UMTS-a.
Njezina namjena u bliskoj budućnosti vrlo je široka, jer današnji trendovi nalažu mobilnost, potrebu za velikom količinom prijenosa multimedijalnih podataka (video, digitalne fotografije, MP3 datoteke, ringtone melodije, ali i mobilna televizija i slično). Isto tako, u posljednjih godinu dana zabilježen je rast prijenosa podataka od 126.5%, a korištenja mobilne telefonije čak 50%, što je još jedan znak da Vipnet u pravo vrijeme predstavlja novu uslugu.Prelazak s UMTS-a ili EDGE tehnologije na HSDPA potpuno je ‘bezbolan’. Potrebno je samo softverski nadograditi postojeću karticu (traje oko pet minuta) i stvar je riješena. U prvom koraku pokriveni su veći gradovi kao Zagreb, Rijeka i Split, no konačni je cilj nacionalna koncesija.
I na kraju, spomenimo i Vipnetov cilj – mobilni Internet svugdje!

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.