19. DORS/CLUC 2012 – svečano otvorena konferencija, sudjeluje 250 sudionika

Fotografija članka: 19. DORS/CLUC 2012 – svečano otvorena konferencija, sudjeluje 250 sudionika

Konferenciju je otvorio Ivan Guštin, predsjednik Hrvatske udruge Linux korisnika (HULK) te naglasio kako u vrijeme pokretanja ove već tradicionalne konferencije mnogi nisu željeli uvođenje promjena u segmentu operativnih sustava niti su uviđali prednosti slobodnog softvera.

Marina Čizmar, savjetnica u HGK, naglasila je da će i ubuduće Hrvatska gospodarska komora podupirati ovaj i slične skupove jer su od velike koristi ne samo gospodarstvu nego i ljudima u pogledu poboljšavanja kvalitete svakodnevnog života. Naglasila je kako je u ovom području nužna učinkovita suradnja državnih institucija i gospodarskih subjekata kako bi se ostvario sinergijski učinak.

U sklopu konferencije prvi je dan održan okrugli stol „Otvorenost javnih informacija i servisa“, a govorilo se o  otvorenosti državne uprave prema tvrtkama koje žele koristiti javne podatke i sustave koji su financirani iz proračuna te bi u skladu s tim trebali biti dostupni svim građanima i poduzetnicima u Republici Hrvatskoj.

Darko Parić, pomoćnik ministra uprave, ustvrdio je kako je nova Vlada svjesna važnosti otvorenoga koda što se očituje u osnivanju Nacionalnog povjerenstva za koordinaciju javne uprave koje se sastoji od dvije razine. Prva je razina politička na kojoj djeluju ministri, a druga je razina operativna na kojoj funkcioniraju brojni projektni timovi odnosno radne skupine. Članovi Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora svjesni su da je riječ o procesu čija provedba iziskuje određeno vrijeme te da su mogući i otpori promjenama. Darko Parić je naglasio kako u državnoj upravi još ne postoji dovoljna svijest o javnosti podataka, uprava je skupila mnoštvo podataka, ali se većina ne koristi jer su teško dostupni premda su mogući izvor zarade i zapošljavanja. Osim toga, navodi Parić: „Prisutan je strah od povrede privatnosti što se nepotrebno preuveličava.“

„U 19. je stoljeću za ekonomski razvoj bio presudan parni stroj, u 20. stoljeću ključan su čimbenik bila financijska sredstva, u 21. stoljeću ekonomski razvoj temeljit će se na informaciji“, rekao je Marko Rakar, politički konzultant specijaliziran za komunikacije.

Milan Rajačić, član nadzornog odbora HULK-a, naglasio je važnost metoda za pretraživanje podataka. Radi se o mnoštvu podataka pa je tako samo u SAD-u dostupno 400.000 setova informacija koji pružaju niz poduzetničkih prilika te poboljšavaju kvalitetu svakodnevnog života. U tom je pogledu ulazak Hrvatske u EU naša prilika koju treba iskoristiti.

DORS je središnja, najveća, najposjećenija i najstarija hrvatska manifestacija iz područja otvorenih sustava, operacijskih sustava GNU/Linux, otvorenih normi u informatici i open source filozofije.

Spomenimo kako je organizator DORS/CLUC 2012 konferencije Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga Linux korisnika (HULK) te Hrvatska udruga za otvorene sustave i internet. Konferencija traje od 23-25. svibnja 2012. godine. Više na .

19. DORS/CLUC 2012 - svečano otvorena konferencija, sudjeluje 250 sudionika

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.