10 RAZLOGA ZAŠTO PRIJEćI NA WINDOWS VISTU

Racunalo.com foto

1.Sigurnost prije svega: SP2 za Windows XP znatno je poboljšao sigurnost Microsoftovog operativnog sustava, no Vista ga vodi na drugu razinu. Poboljšanja ima mnogo, a spomenuti ćemo samo poboljšani firewall, enkripciju podataka na tvrdim diskovima i User Account Protection.
2. Internet Explorer 7: Nova verzija Microsoftovog Internet preglednika dobila je mnoga funkcionalna poboljšanja poput tabbed browsinga, ali i antiphishing mogućnosti koje onemogućuju krađu povjerljivih podataka od korisnika. Sve ove mogućnosti već su dostupne i korisnicima aktualnih inačica Windowsa koji koriste IE7, no u Visti ovaj internet preglednik dodaje još jednu razinu zaštite koja onemogućuje pokretanje nepoželjnih programa koje korisnik može učitati s Interneta.
3. Grafičko sučelje: Novo sučelje sada uključuje 3D objekte, animacije i transparencije koje izgled novih Windowsa čini puno ljepšim, ali u isto vrijeme zahtjeva i snažnije računalo.
4. Funkcije pretraživanja: Mogućnosti pretraživanja Windows Viste uvelike su unaprijeđene u odnosu na ‘Search’ funkciju u prethodnim inačicama ovog operativnog sustava. Osim datoteka i sadržaja tvrdog diska sada je moguće i pretraživanje sadržaja e-mail poruka, Interneta… i sve to sa jednog mjesta.
5. Poboljšana nadogradnja: Za razliku od starijih inačica Windowsa u kojima se za pristup Windows Updateu koristi Internet Explorer, Vista u ovu svrhu koristi posebnu aplikaciju. Zahvaljujući tome proces nadogradnje je puno brži i informativniji.
6. Multimedijske mogućnosti: Windows Media Player program za reprodukciju multimedijalnih sadržaja u Visti je dobio mogućnost stvaranja MP3 kataloga, a tu su u Windows Photo Gallery za organiziranje i katalogiziranje kolekcija fotografija te DVD Maker – aplikacija za montažu video sadržaja.
7. Kontrola sadržaja: filtriranje nepoćudnih sadržaja bilo da se radi o blokiranju pristupa određenim web stranicama, ili onemogućavanju preuzimanja datoteka s Interneta u Visti je implementirana na razini operativnog sistema i u ovu svrhu više nije potrebno koristiti posebnu aplikaciju.
8. Poboljšano backupiranje: Windows Vista dolazi s programom koji će olakšati stvaranje rezervnih kopija vaših podataka, a poboljšan je i System Restore – funkcija pomoću koje se operativni sustav može vratiti u prethodno stanje nakon infekcije virusom ili instalacije lošeg softvera.
9. Peer-to-peer suradnja: Ova funkcija korisnicima Windows Viste daje ‘zajedničku radnu plohu’ pomoću koje u realnom vremenu mogu surađivati u radu na dokumentima, prezentacijama i sličnim vrstama podataka.
10. Brža instalacija: Premda beta inačice Windows Viste još ne dolaze s novim instalacijskim procesom, finalna verzija trebala bi vrijeme instalacije s jednog sata smanjiti na 15-ak minuta.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.