10 najpoularnijih izgovora za krađu fotografija s Interneta

Fotografija članka: 10 najpoularnijih izgovora za krađu fotografija s Interneta

Krađa fotografija na Internetu je čest slučaj. Koji su najpopularniji izgovori za krađu fotografija s Interneta možete ih pročitati u nastavku.

Oglas

Vjerujemo kako mnogima koji ovo čitate nije jasno koje se fotografije smijete skinuti s Interneta, a koje ne. Kanadski fotoreporter Francis Vachon je sakupio najčešće izgovore za neovlašteno korištenje slika.

Slijedi 10 najpopularnijih izgovora…

1. Slika nije sadržavala logo za autorska prava niti bilo kakav vodeni žig

Autorska prava se sama po sebi podrazumijevaju. Neovisno od toga da li se radi o amateru ili profesionalnom fotografu (ili bilo kojem drugom), čim isti pritisne okidač na svom aparatu sva moć koju podrazumijevaju autorska prava pripadaju fotografiji nastaloj od strane dotičnog autora. S toga, fotograf nije dužan da posebno istakne na fotografiji, ili na svojoj web stranici, da je fotografija zaštićena autorskim pravima. Dakle, ako nije drukčije navedeno, fotografija se smatra zaštićenom autorskim pravima.

2. Fotografija se nalazi na internetu, dakle, može se slobodno koristiti

Je li lako kopirati fotografiju sa Interneta? Je.
Gube li fotografije autorska prava prilikom njihovog postavljanja na Internet? Ne.

Čak i kada se fotografije  postave na Internet, niti magična sila weba nije u mogućnosti skinuti autorskih prava s istih, te one kao takve nisu dio javnog dobra ili vlasništva. Ovisno o zemlji podrijetla, fotograf zadržava sva autorska prava na svoje fotografije koja su pokrivena od 50 do 70 godina i nakon smrti autora. Tek nakon isteka ovog razdoblja fotografije postaju javno dobro.

3. Slika je nađena na Google Images, dakle, slobodno se koristi

Google Images nije besplatna stock fotoagencija. Google ne posjeduje i nije vlasnik niti jedne fotografije koja se pojavljuje u rezultatima pretraživanja. Vlasništvo fotografija pripada drugim ljudima ili tvrtkama zajedno s autorskim pravima istih.

4. Fotografija se nalazi na Facebooku, a sve što je na Facebook-u jeste javno.

Suprotno uvriježenom mišljenju, fotograf ne gubi svoja autorska prava kada je fotografija postavljena na Facebook. Uvjeti korištenja Facebook-a ističu sljedeće:
“Vi ste vlasnik svih sadržaja i informacija koje postavljate na Facebooku.”

Dakle, možete li podijeliti fotografiju postavljenu na Facebook-u? Obično da, međutim, u svojim uvjetima korištenja Facebook navodi sljedeće:
“U mogućnosti ste kontrolirati prosljeđivanje, dijeljenje svojih fotografija pomoću postavke za privatnost.”

Što bi značilo da je neka druga osoba u mogućnosti podijeliti fotografiju samo ako je fotograf iste prethodno to dozvolio u svojim postavkama za privatnost, ili samo klikanjem na opciju “share”.

5. Ali preuzetom slikom neću ostvariti zaradu, treba mi samo za moj blog, web stranicu, Facebook, i slično

Neovisno od toga da li ćete zaraditi ili ne na preuzetoj fotografiji, skidanje fotografije s Interneta predstavlja kršenje autorskih prava (osim u slučaju pravilnog korištenja). Vachon navodi da se prema Zakonu o autorskim pravima u Kanadi kazne kreću između 100 USD i 5.000 USD po fotografiji, ukoliko se radi o nekomercijalnom korištenju sadržaja. Najniža novčana kazna za komercijalnu uporabu sadržaja je 500 USD, dok je najviša 20.000 USD. Opće je uvjerenje kako nitko nikada neće nikoga tužiti za uporabu fotografija u nekomercijalne svrhe. Ipak, to nije tako, događa se i moguće je.

6. Fotograf je na svoju fotografiju stavio vodeni žig koji sadrži njegov/njezin logo / ime / e-mail adresu. To znači da on / ona želi promovirati svoj biznis tako što mi podijelimo tu sliku, je l’ tako?

Ne, nikako. Ovisno o tome da li fotografija sadrži neku oznaku ili ne od strane autora ona je i dalje zaštićena autorskim pravima.

7. Fotografija nije dovoljno dobra, originalna da bi bila zaštićena autorskim pravima.

Iako svojim iPhonom fotografirate jedan običan bijeli papir na bijelom stolu tijekom snježne oluje, ona će biti isto toliko zaštićena autorskim pravima kao i najaktualniji portret Annie Leibovitz snimljen opremom vrijednom 200.000 USD.

8. Ja sam na slici, dakle mogu je slobodno koristiti.

Koliko god to logično zvučalo, ali je odgovor i dalje negativan. S pravne točke gledišta, fotograf je taj koji je sliku napravio, stoga, autorska prava pripadaju njemu/njoj. U ovom slučaju, fotografija predstavlja autorovu umjetničku interpretaciju Vas.
Dakle, ako su Vas slikali prilikom nekog protesta, sportskog događaja, ili na ulici, morate tražiti dozvolu od fotografa za korištenje fotografije.
Naravno, ako ste unajmili fotografa koji će napraviti Vaš poslovi portret, sigurno će Vam dati dozvolu za korištenje iste, međutim fotograf čak i u ovom slučaju zadržava autorsko pravo.

9. Naveo/la sam ime fotografa ispod njegove/njezine fotografije na mojoj web stranici, što jeste dobra reklama za njega/nju.

Autorsko pravo obuhvaća pojam svih prava ekonomske eksploatacije fotografije. Reklamiranje fotografa ne predstavlja validan niti legalan razlog za korištenje fotografije bez da se prethodno traži dozvola od autora za uporabu sadržaja. Naročito ako se uzme u obzir da Zakon o autorskim pravima u većini zemalja obvezuje navođenje izvora fotografije, čak iako je korisnik platio licencu za uporabu danog sadržaja.

10. Skoro svi čine to!

Ovaj argument nije validan. Osim, naravno, ako možete ukazati na članak zakona koji točno ističe koliki broj ljudi treba raditi nešto nezakonito, a kako bi ta radnja postala zakonita.

I na kraju spomenimo i kako je naš Racunalo.com portal , svjetski poznatim brendom stock fotografija, a čije fotografije koristimo i na našem portalu. Na njihovim službenim stranicama na adresi možete pronaći desetke milijuna kvalitetnih fotografija koje možete kupiti ili besplatno koristiti. Svakako preporučujemo posjetite ih i pogledajte što imaju, izbor je zaista veličanstven, a cijene vrlo pristupačne. Prilikom kupovine svakako upišite promotivni kod “racunalo10” i sve cijene će se dodatno spustiti za 10%.

Izvor članka:
Foto:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.